Să ne imaginăm că suntem la sfârșitul anilor ’70, în Australia de Vest. Un băiat, pe nume Martin Dougiamas, locuiește la mai mult de 1000 de kilometri de cea mai apropiată școală. Și uite așa, familia sa îl înscrie la Școala Aerului – lecții „predate” prin unde radio, dar și prin poștă (prin care trimitea și temele rezolvate). Aceasta a fost prima experiență a lui Martin legată de învățarea la distanță. În 1999, Martin, acum adult, a decis să transforme ceea ce primise, într-un dar pentru semenii săi: a pus bazele platformei de învățare online Moodle (un acronim de la Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, adică ”mediu de învățare modular, orientat pe obiect și dinamic”), ca parte a proiectului său de cercetare doctorală. Platforma a fost lansată în anul 2001 și, deși încă se lucrează la ea, a fost utilizată deja de aproape 40 de milioane de utilizatori, elevi și profesori de pe toate meridianele, și de peste 60% dintre instituțiile de învățământ superior din întreaga lume.
Platforma de e-learning Moodle oferă posibilitatea învățării online în medii personalizate, care favorizează interacțiunea, analiza și colaborarea. Pe site-urile Moodle, care pot fi private sau publice, profesorii și formatorii dar și angajatorii, pot crea cursuri online și își pot monitoriza elevii, astfel încât aceștia își poată îndeplini obiectivele. Fiindcă este ușor de folosit, oferă multe posibilități de a interacționa și de a forma comunități, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a crea mereu module noi și variate și rulează fără modificări în sistemele Windows, Mac OS X, Linux și orice alt sistem care suportă o bază de date, Moodle a devenit cea mai utilizată platformă LMS.
Cursurile de pe Moodle sunt certificate și le oferă profesorilor și formatorilor un spațiu online în care să creeze cursuri și să stabilească modalități de evaluare prin teste și teme diverse. Elevilor Moodle le oferă un loc în care își pot accesa cursurile și evaluările de oriunde doresc.
Platforma Moodle LMS poate fi folosită gratuit dacă o instalezi pe propriul tău server. Dacă vrei să folosești serverele lor, plătești o taxă care începe de la 80 de dolari pe an. Pentru a decide dacă îți pune la dispoziție instrumentele de care ai nevoie, Moodle oferă și opțiunea de free trial. Lista de prețuri pentru diferitele variante ale platformei poate fi găsită aici: https://moodle.com/pricing/
Moodle este un software open-source distribuit sub licența publică generală GNU. În termeni mai puțin tehnici, acest lucru înseamnă că utilizatorii și organizațiile sau companiile au libertatea de a rula, studia, partaja și modifica software-ul în așa fel încât acesta să răspundă nevoilor lor specifice.
În România, Moodle este folosit de ceva vreme de către Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și de Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad. Închiderea școlilor din cauza pandemiei de coronavirus a favorizat folosirea platformelor de tip LMS, iar Moodle a început să fie folosit și de alte instituții de învățământ, cum este SNSPA din București. Există și evenimentul MoodleMoot România, care are loc anual și are ca obiectiv principal schimbul de experiențe între utilizatorii platformei Moodle.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Moodle
sursa foto- https://twitter.com/moodler