Cum să înveți cu ușurință, featuring Mind Architect

Articole similare


“Una din funcțiile de bază ale creierului este să rețină lucrurile care chiar contează pentru noi, adică cele care au o miză pentru elefantul propriu.” Așa începe episodul 4 din sezonul 2 al podcast-ului Mind Architect, intitulat „De ce viitorul aparține celor care nu se opresc din învățat”.
Mind Architect este un podcast despre neuroștiințe și psihologie, explicate prin exemple din viața de zi cu zi.
Dacă nu ai ascultat episoadele anterioare, te vei întreba la ce se referă Paul Olteanu când menționează „ călărețul și elefantul”. Ei bine… El face apel la o idee dezvoltată de un psiholog american pe nume Jonathan Haidt. Imaginea unui călăreț pe un elefant este un mod mai drăguț de a descrie relația dintre trei porțiuni ale creierului: neocortex, sistemul limbic și cel reptilian. Elefantul simbolizează sistemul limbic și pe cel reptilian. Acestea sunt porțiuni mai vechi ale creierului, care, pentru a simplifica explicația de dragul metaforei, vom spune că ne gestionează partea emoțională. Neocortexul este porțiunea cea mai nouă a creierului nosru, iar acesta se ocupă de gândire, de limbaj, de partea noastră mai degrabă rațională. El este călărețul. Poate că va fi surprinzător să afli că elefantul are un rol mai important decât călărețul în procesul de învățare.
Episodul despre care scriu se concentrează pe învățare: cum funcționează ea, cum putem învăța cu ușurință.
În episod sunt menționate cărți despre învățare și idei din aceste cărți pe care Paul Olteanu, „gazda” podcast-ului, le sintetizează. Sunt explorate idei precum “Repetarea fără înțelegere nu întărește memoria” și „Creativitatea și cunoașterea nu sunt separate.”
Un alt material interesant pe tema învățării pe care îl menționează Paul Olteanu este discursul faimos al lui Sir Ken Robinson, în cadrul TED.
https://schooling360.ro/index.php/2020/05/20/scoala-ne-ucide-creativitatea/

La sfârșitul episodului, sunt menționate sfaturi practice pentru memorarea oricărui tip de material.

https://mindarchitect.ro/sezonul-2-episodul-4-de-ce-viitorul-apartine-celor-care-nu-se-opresc-din-invatat/






Alte articole

Articolul precedentO scurtă istorie a demersului pedagogic
Articolul următorMax Bruch

Comentarii

Advertisment

Cele mai citite.

Olafur Eliasson și Ziua Pământului

Olafur Eliasson a creat noi opere de artă participative pentru Ziua Pământului. Artistul Olafur...

Brilliant: învață să gândești!

https://www.youtube.com/watch?v=N3ap9oc6glQ Brilliant: învață să gândești! În anii de școală, lui Sue Khim nu prea îi plăcea...

Max Bruch

Concert nr. 1 op 26 în sol minor pentru vioara și orchestră  https://www.youtube.com/watch?v=KDJ6Wbzgy3E&t=1221s Max...