Necesitatea de a învăța online în timpul crizei COVID-19 a schimbat abordarea profesorilor, dar și a părinților, cu privire la educație. „O criză este, de fapt, o binecuvântare pentru oameni și pentru țări”, pentru ca ea ne împinge spre progres, spune un citat atribuit lui Albert Einstein. Iar educația pare să fi ajuns acum în punctul unei mari schimbări. Majoritatea experților consideră că tehnicile inovatoare utilizate de profesori în timpul pandemiei pot duce la schimbări de durată și că tehnologia va juca un rol mai mare în viitor.
Rezultatele unui nou sondaj Gallup oferă informații surprinzătoare despre modul în care pandemia COVID-19 a schimbat educația și despre ceea ce ar putea aduce viitorul. Potrivit sondajului, satisfacția generală a părinților cu privire la educația copilului lor a scăzut cu 10% față de anul trecut, în timp ce numărul părinților care spun că vor opta pentru homeschooling s-a dublat în anul 2020.
În ultimele luni, părinții americani și-au exprimat frustrarea față de planurile de revenire la școală și dezamăgirea față de învățarea la distanță și față de cerințele foarte stricte de distanțare socială implementate în școlile din America (măști pentru tot personalul și copiii de peste doi ani, pupitre la o distanță de 1.82 m, programe de tipul „o zi da, o zi nu”, fără cantină sau loc de joacă, bariere fizice, fără ieșiri în pauză la joacă, e interzis ca doi copii să se joace cu aceeași jucărie și există restricții pentru vizitatori, inclusiv petru părinți. La NPR (National Public Radio) s-a vorbit recent despre faptul că aceste reguli implementate din cauza pandemiei creează o experiență traumatizantă pentru copiii americani. Ca o consecință, procentul celor care optează pentru educație la domiciliu a crescut în toată țara, iar multe familii au început să se “alieze” cu profesori nemulțumiți de sistem pentru a oferi copiilor lor o educație independentă în grpuri mici și interacțiune socială. A renunța la școala convențională în această toamnă pentru educația la domiciliu a devenit nu numai acceptabilă, ci acceptată la scară largă. Într-adevăr, noul sondaj Gallup a relevat că frecvența în școlile publice a scăzut cu 7% în anul 2020. Iar părinții a până la 76% dintre copiii din clasele 1-12 din SUA caută alternative la școlile din districtul lor. Mulți dintre acești părinți aleg pentru acest an școlar homeschooling-ul, pe care Gallup îl definește ca „opțiunea de a nu te înscrie la o școală formală, ci a învăța de acasă”. Această clarificare a formulării este semnificativă pentru a face distincția între copiii care învață acasă în timp ce sunt înscriși într-o școală publică, privată sau virtuală și copiii cărora li se predau materiile în mod independent, la domiciliu. În SUA, preferința pentru educația la domiciliu a fost, probabil, accelerată de crearea, în perioada pandemiei, a unor sisteme de învățare colaborativă, menite să facă educația la domiciliu mai ușoară pentru părinți și profitabilă pentru profesori. Pe măsură ce sindicate ale profesorilor încearcă să împiedice implementarea planurilor pentru redeschiderea școlilor ( acești profesori susțin că nu le sunt oferite prea multe modalități de a se proteja de Covid19 în școli) și urmează bătălii în justiție, piața liberă a răspuns rapid cererii părinților, ocolind haosul și oferind soluții adecvate. Părinții și profesorii au început să lucreze împreună, pentru a le oferi copiilor o educație bună în continuare.
În SUA, educația non-formală reprezintă de mult timp o opțiune luată în calcul de părinți. Tot ce a făcut pandemia a fost să crească numărul celor care aleg asta. Dr. Brian D. Ray, de la Institutul Național de Cercetare a Homeschooling-ului (NHERI) din SUA, estimează o creștere anuală a elevilor și a părinților care optează pentru homeschooling de 2-8% în următorii câțiva ani.
Și în România, din ce în ce mai mulți părinți devin conștienți că educația non-formală e o posibilitate reală, accesibilă. Un articol postat recent pe Stirileprotv.ro este intitulat “Fenomenul Homeschooling-ului a prins avânt și în România. Ce spune însă legea”.
“Învățători și profesori din mai multe orașe anunță că unii părinți își retrag copiii de la școală, pentru sistemul de învățământ la distanță. Ei aleg așa numitul „homeschooling” sau învățatul de acasă. Fenomenul a prins avânt în Statele Unite, Canada și Marea Britanie. Experții în educație cred că părinții nu sunt mulțumiți de programele școlare ori vor să își știe copiii acasă, în siguranță, în aceste vremuri dificile.” (PROTV)
De curând, și la emisiunea „Piața Victoriei, cu Mona Niculici”, de la postul de radio Europa.fm, au fost căutate răspunsuri la aceste întrebări: „Este homeschooling-ul o alternativă reală, în locul educației standard la școală, pentru România? Ce este homeschooling-ul și cum este el reglementat în România?”
Învățământul non-formal îmbracă, de obicei, una dintre următoarele două forme:
1.Homeschooling. Copiii învață de acasă, după o programă structurată. În România reglementările legislative cu privire la învățământul online sunt neclare, iar numărul profesorilor pregătiți pentru acest tip de predare prin intermediul tehnologiei este mic. De aceea, mulți părinți aleg opțiuni oferite de alte țări, unde învățământul la distanță, homeschooling-ul, școala online au tradiție.
Ca să poată învăța în mod legal de acasă, copiii au posibilitatea de a se înscrie la o școală online care oferă alternative non-formale. Acestea sunt școli private care funcționează online, după un sistem diferit de cel tradițional, care folosesc metode alternative de evaluare și oferă certificate ce pot fi folosite pentru reînscrierea în sistemul tradițional.
*Roadschooling este o formă de homeschooling, întâlnită cel mai des în SUA. Familiile care optează pentru roadschooling călătoresc și îi învață pe copii prin învățământul online, dar și prin explorare (de exemplu, geografia Statelor Unite o învață călătorind, biologia prin studierea speciilor de plante din Parcurile Naționale, istoria prin vizitarea unor monumente istorice).
2.Unschooling. Copiii învață “ceea ce doresc, când doresc, așa cum doresc, din motive proprii”, explică Mary Griffith, autoarea cărții „Manualul de unschooling”.
Există copii care iubesc în mod special o anumită materie sau o anumită activitate, copii care dezvoltă o pasiune și vor să învețe un anumit lucru, până când ajung să cunoască ceva în profunzime, să se specializeze. Pentru acești copii, unschooling-ul poate fi varianta potrivită. Ocupația lor preferată le poate dezvălui informații și din alte domenii, deoarece domeniile cunoașterii umane sunt interconectate.
Noi ne propunem să explorăm, printr-o serie de interviuri, atât cu elevi din sistemul formal de învățământ, cât și cu elevi din sistemul non-formal, evoluția învățământului românesc în acest an, sub impactul tehnologiei.
Surse:
https://www.time4learning.com/homeschooling-styles/roadschooling.html
https://www.noodle.com/articles/how-is-unschooling-different-from-homeschooling
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/Se7dq0EK5E8