Platformele de e-Learning, denumite pe scurt LMS

Articole similare

Salut! Perioada de criză în care suntem acum a închis școlile, însă nu trebuie neapărat să afecteze învățarea. Multe școli (mai ales cele private) și-au mutat sălile de clasă în mediul online.

Acest lucru nu trebuie neapărat să facă predarea mai dificilă. Ba dimpotrivă, există anumite avantaje pe care învățarea online le are, când o comparăm cu cea față-în-față. Industria e-learning-ului a înflorit în ultima vreme în multe țări care au o relație bună cu tehnologia. Cea mai mare organizație industrială de cercetare, IBM, a făcut un studiu al cărui participanți au reținut o cantitate de cinci ori mai mare de informație în cursurile online decât în cele tradiționale. De ce? Datorită conținutului multimedia care poate fi adăugat la cursurile online și pentru că elevii au mai mult control asupra procesului de învățare. Cu alte cuvinte, fiecare elev poate învăța în propriul lui ritm. Am observat că în România lecțiile, cursurile și meditațiile online care se țin în perioada asta sunt găzduite, în general, de Skype sau de Microsoft teams. Aceste două software-uri nu oferă o libertate atât de mare elevilor să lucreze în propriul lor ritm și lasă de dorit și în ceea ce privește distribuirea resurselor multimedia. Cei de la Microsoft chiar au făcut un videoclip pe Youtube despre Microsoft teams și cum acesta e mai eficient când e combinat cu un LMS (Learning management system).

Ce este LMS?

Wikipedia știe să ne explice mai bine decât oricine: “Un sistem de management al învățării este o aplicație software pentru administrare, documentare, urmărire, raportare și livrare de cursuri educaționale, programe de instruire sau programe de învățare și dezvoltare.”

Despre LMS s-a mai vorbit în România doar cu referire la business-uri și la cum acestea pot face programele de training pentru angajați să fie mai eficiente și mai puțin costisitoare. Noi suntem de părere că integrarea unor unelte, printre care și LMS în sistemul de învățământ românesc e un pas înainte spre modernizarea lui. Indiferent că este vorba despre lecțîi care în mod normal ar fi predate la școală sau despre meditațiile din privat, un LMS poate face învățarea mai ușoară și mai distractivă atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Ce îți pune LMS la dispoziție

1. E flexibil.

Ca să înțelegem avantajele LMS-ului față de o platformă ca Microsoft Teams sau chiar și avantajele folosirii lor în combinație, este nevoie să diferențiem între trei tipuri diferite de e-learning. Toate cele trei sunt compatibile cu LMS.

A. Instructor-led training

… adică o lecție predată de un profesor, o lecție “live”, tradițională. Acesta este tipul de lecție care este în general predat pe Skype sau pe Microsoft Teams.

B. Self-paced learning

… adică fiecare învață în ritmul lui. Lecțiile sunt deja postate de profesor pe platformă, iar elevii le pot parcurge când și în cât timp vor ei. Atunci când un profesor își construiește lecțiile în felul acesta, poate controla ordinea în care elevii învață materia, făcând setările în așa fel încât ei să nu poată trece mai departe până nu parcurg lecția integral sau până nu completează un chestionar/dau un test.

C. Blended learning

Învățarea mixtă este o combinație între mai multe stiluri de învățare. Adică poate include și instructor-led training (fie pe Skype, fie fizic) și self-paced learning. Este considerată că fiind cea mai avantajoasă.
Învățarea mixtă este definită de cercetătorii Heinze și Procter ca fiind “învățarea care este facilitată prin combinarea eficientă a diferitelor moduri de livrare, a modelelor de predare și a stilurilor de învățare.”
Deoarece instructor-led training poate fi ținut ușor și pe Skype și pe Microsoft teams, voi vorbi în continuare despre avantajele LMS-ului dacă este folosit fie pentru self-paced learning, fie pentru blended learning.

2. Organizarea, mai ușoară

Informația este foarte bine structurată, într-un singur loc. Nu se poate pierde, ca notițele de pe hârtie. Iar dacă cineva ratează un curs, acesta este încă acolo. Dacă cineva este neatent, acesta poate reviziona cursul, dacă i se oferă posibilitatea.

3. Multimedia

În lumea noastră tehnologizată și globalizată, se află biblioteci întregi în buzunarul fiecărui elev. Mulți filosofi, psihologi și cercetători în educație susțîn că rolul profesorului în secolul 21 nu este pur și simplu de a oferi informații prețioase elevilor. Profesorul devine un mentor și îi ghidează pe elevi în așa fel încât ei să poată selecta din toate informațiile disponibile pe cele de calitate, să poată gândi critic și creativ. Dacă există deja pe internet informație relevantă pentru materia predată, profesorul se poate folosi de ea. Într-un sistem de management al învățării se pot adaugă materiale multimedia: fișiere audio, video, imagini, pdf. Elevii învață în moduri diferite.

Link util:

https://www.researchgate.net/publication/321489266_Ce_inseamna_sa_fii_profesor_pentru_copiii_secolului_21

4. Gamificarea

Gamificarea constă în integrarea elementelor specifice unui joc în altfel de contexte. Un exemplu este Duolingo. Majoritatea sistemelor de management al învățării se folosesc de gamificare.

La fel că învățarea multimedia, gamificarea este o metodă modernă de a motiva elevii și de a spori eficiența învățării. E posibil ca gamificarea să sporească procesul învățării. Psihologia educațională ne arată că unele dintre cele mai bune metode de a structura informația în așa fel încât să fie mai ușor de reținut sunt:

1. Prezentările audio-vizuale

2. Să fie structurată în părți mici și schematizate

3. Pattern-uri repetitive

Gamificarea le include pe toate.

Articolul pe care l-am rezumat: https://www.theedadvocate.org/how-does-gamification-affect-the-learning-process/

5. Se pot evalua indivizii/grupurile mai ușor.

Se poate verifica oricând progresul elevilor, ce muncă au făcut și ce nu au făcut și în unele cazuri, cât timp le-a luat să o facă.

6. Toată lumea câștigă!

Elevii și profesorii învață unii de la alții. Profesorii învață prin statistici făcute de platformă unde au elevii lor lacune și unde se decurcă cel mai bine și astfel, se pot perfecționa.

Educația poate deveni în acest fel centrată pe individ, pentru că LMS-ul creează rapoarte detaliate ale progresului fiecărui elev.

7. E ușor să comunici. E greu să uiți ceva.

LMS se ocupă și de comunicarea dintre profesori și elevi, cu ajutorul notificărilor, al reminderelor și al calendarelor.

8. E modern.

Dacă nu era evident până acum, se pot dezvolta skill-uri în domeniul tehnologiei, foarte bune pentru secolul 21. Copiii își dezvoltă relația cu tehnologia, iar lor le place acest lucru.

Cum să începem? Ce LMS să alegem?

Important de reținut este că există variante pentru toate gusturile și dacă va gândiți că ați avea nevoie de ceva anume pentru a vă perfecționa predarea online, sunt șanse mari ca acel ceva să fi fost deja inventat și să existe undeva într-un colț de Google sau să apară în curând.

Cei de la financesonline.com au făcut un top al celor mai bune LMS-uri care au și varianta gratuită, iar talentlms este primul menționat. Pe site se găsesc instrucțiuni în engleză.

Pe curând!

Alte articole

Comentarii

Advertisment

Cele mai citite.

Haideți să ne deghizăm

Copii și părinți se joacă împreună în carantină și intră în lumea magică a picturilor celebre. Alegeți un...

Să înțelegem ce este SPECIA

Ne vom întâlni cu acest concept toată viața, nu doar la ora de biologie. Fie că suntem pasionați de natură sau vrem...

Povestea prințesei Kaguya

Povestea prințesei Kaguya, un film de animație emoționant, produs în anul 2013 de renumitul studio japonez Ghibli.