Ziua de 19 iunie a fost una specială pentru învățământul superior din România. Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA a fost prima care a organizat examenul de admitere online.
Pentru a evita răspândirea coronavirusului, anul acesta majoritatea universităților și-au schimbat procesul de admitere. Universitatea din București a renunțat la examenele scrise, cu o excepție (Facultatea de Drept), urmând ca viitorii studenți să depună online „dosarele de admitere”, după afișarea rezultatelor de la bacalaureat. La Universitatea de Medicină și Farmacie din București, examenul va fi susținut pe Arena Națională. La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, admiterea se va desfășura exclusiv online, însă nu prin examene, ci prin depunerea dosarelor. Cei de la SNSPA au adoptat „calea de mijloc”, stabilind ca la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Administrație Publică și Facultatea de Management candidații să fie clasificați în funcție de media din clasa a XI-a și de nota la examenul de bacalaureat, iar la Facultatea de Științe Politice să fie organizat, la fel ca în anii trecuți, un examen de admitere cu teste grilă.
La Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA există patru specializări: Științe Politice, Relații internaționale și studii europene, Sociologie și Psihologie. Indiferent de specializarea pentru care au optat, candidații au putut alege o materie la care să dea examen. Opțiunile au fost: matematică, limba română, psihologie, sociologie, logică, istorie, economie, filosofie.
Examenul a durat 40 de minute și a avut 30 de întrebări. Profesorii de la SNSPA au conceput teste cu un total de 300 de întrebări, cu răspunsuri sub formă de grile pentru fiecare materie. Întrebările au fost „amestecate” de platforma Moodle, printr-un algoritm, în așa fel încât fiecare persoană să primească întrebări diferite sau, cel puțin, aranjate într-o ordine diferită, astfel încât să nu se poată copia. Acest amestec nu a fost în totalitate aleatoriu. Corectitudinea a fost asigurată în felul următor: Întrebările create de profesori au fost clasificate în funcție de nivelul de dificultate. Au existat trei niveluri de dificultate: ușor, mediu și greu. Fiecare candidat a primit același număr de întrebări din fiecare categorie. Viitorii studenți au fost supravegheați, în timpul examenului, de către profesori, prin platforma Webex. De asemenea, a fost folosit Safe Exam Browser, care împiedică accesul la site-ul Google pe durata examenului.
Clasificarea candidaților admiși și respinși a fost afișată apoi descrescător, în funcție de nota la examenul de admitere online. Pentru a fi admiși, aceștia trebuie să mai facă acum dovada că au promovat examenul de bacalaureat.