“În educație, creativitatea este la fel de importantă ca alfabetizarea”, crede Sir Ken Robinson.
Cine este Sir Ken Robinson? Este protagonistul celui mai vizionat Ted Talk. Este speaker, profesor, cercetător, scriitor și consilier. În anul 1998 a făcut parte din comitetul consultativ al guvernului britanic, pe teme de cultură și creativitate în educație. În anul 2003 i-a fost acordat titlul de „Sir”, pentru contribuția sa semnificativă în domeniul artei.
Pe lângă toate astea, Sir Robinson a publicat până acum cinci cărți. Două dintre ele, The Element și Creative Schools, scrise în colaborare cu Lou Aronica, au devenit bestsellere.
În The Element, autorii se concentrează asupra “punctului în care talentul și pasiunea se întâlnesc”. Cartea este inspirată din poveștile unor oameni faimoși, care lucrează în diferite domenii, de la muzică până la business. Sunt explorate manifestările diverse ale inteligenței, puterea imaginației (și a creativității) și importanța implicării.
Creative Schools este cartea în care Sir Ken Robinson dezvoltă ideile din Ted Talk-ul său „Școlile ucid creativitatea?”:
1. Greșelile nu trebuie pedepsite, ci privite ca o etapă necesară a învățării.
2. Învățământul, așa cum îl cunoaștem acum, a fost conceput în secolul al 19-lea, în timpul Revoluției Industriale, pentru a educa elevii să funcționeze în societatea de atunci. Dar nu a fost regândit pentru a satisface noile nevoi apărute în secolul 21.
3. Deși literatura și științele exacte sunt foarte importante, arta are aceeași însemnătate. Toate tipurile de artă. Dar, atunci când arta este predată în școli, dansul se află, de pildă, pe unul dintre ultimele locuri în ierarhie. În realitate, ar fi necesar ca dansului să i se acorde o importanță la fel de mare în programa școlară ca matematicii.
Cum a ajuns Sir Ken Robinson la concluzia că dansul merită un loc în programa școlară? Descoperind povestea fascinantă a unei dansatoare.
„Școlile se concentrează exclusiv pe a ne educa mintea și ne neglijează trupurile, care sunt de asemenea o parte din noi. Dansul ne învață să ne folosim corpul.” – Sir Ken Robinson
Din Ted Talk-ul său aflăm povestea lui Gillian Lynne, o vedetă de pe Broadway. Lynne a fost coregrafă, balerină, regizoare de televiziune și de teatru. A fost remarcată pentru coregrafia sa de teatru, asociată cu două dintre cele mai de succes spectacole din istoria Broadway-ului, Cats și Phantom of the Opera. La 88 de ani, încă dansa. “Gillian Lynne a fost responsabilă pentru unele dintre cele mai de succes musicaluri din istorie, a făcut milioane de oameni să se simtă bine și este acum milionară”, spune Sir Ken Robinson. Iar toate aceste lucruri s-au întâmplat doar pentru că Lynne și-a descoperit talentul și a reușit să și-l pună în valoare.
Când mergea la școală, în anii ’30, Lynne era o fetiță foarte agitată, îi era greu să “stea locului” și să se concentreze la ore. Profesorii i-au rugat mama să rezolve problema. Lynne și mama ei s-au dus la doctor, iar acesta, după ce a aflat despre ce este vorba, i-a cerut fetiței să aștepte un pic în cabinet, cât timp el merge să discute cu mama ei. Înainte să iasă din cabinet, a pornit radio-ul de pe biroul său, pe un post muzical. Înainte de a ieși din cabinet, medicul i-a cerut mamei să se întoarcă și să se uite la fata ei. Crezând că a rămas singură, micuța Gillian Lynne se ridicase în picioare și începuse să danseze pe muzica de la radio. “Nu este bolnavă”, a spus atunci medicul. “Este dansatoare. Propun să o înscrieți la o școală de dans.”
Aceasta este una dintre poveștile care a inspirat Ted Talk-ul lui Sir Ken Robinson, pe care îl puteți viziona, cu subtitrare în limba română.