Școala s-a mutat pe net și acum ne punem mintea la contribuție numai acasă, așa că mi s-a părut interesant să adun niște idei despre cum să învățăm eficient și plăcut în perioada asta.
1. Mediul în care lucrezi contează
Creează-ți un spațiu dedicat învățării. E indicat ca acest spațiu să nu fie patul. Studiul în pat nu permite circulația adecvată a sângelui, adică sângele proaspăt și oxigenul nu ajung suficient de repede la creier, așa că el nu funcționează la nivelul optim. Să înveți în pat poate fi rău și pentru zona lombară, fiindcă nu îți sprijini spatele cum ar trebui. Gâtul aplecat prea tare afectează negativ postura și poate provoca durere.
Acum, că am clarificat asta, hai să ne gândim la alți factori care ne-ar putea îmbunătăți concentrarea, dar și creativitatea atunci când învățăm.
Organizarea spațiului
Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pe birou înainte să te apuci de treabă. Altminteri e foarte ușor să fii distras, să te întrerupi pentru că nu ai ceva ce îți trebuie. Dacă obiectul care îți lipsește se află în altă camera, devine grav. Un studiu de la Universitatea Notre Dame arată că uităm o mare parte din informația acumulată într-o cameră în momentul în care trecem printr-o ușă și intrăm în altă cameră. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că informația nu rămâne stocată undeva în memorie, ci doar că este mai bine să ne limităm ieșirile din cameră în timpul unei sesiuni de studiu.
Pe lângă cărți, caiete, pixuri, creioane, ia-ți și snacks-uri/fructe și multă apă. E posibil ca atunci când nu ești bine hidratat să îți scadă concentrarea. Și e foarte posibil să nu îți dai seama că nu ești hidratat.
Lumina
Lumina naturală este cea mai bună variantă. Dacă înveți seara, cu lumină artificială, ar fi bine să știi că lumina caldă te ajută să fii mai creativ, iar cea rece să fii mai concentrat. Lumina prea slabă, dar și cea prea puternică, afectează negativ capacitatea de concentrare.
Temperatura
Temperaturile scăzute nu îi fac bine minții tale. Asigură-te că în camera în care înveți sunt 24-25 de grade, asta e temperatura optimă pentru concentrare.
Zgomotul
Gândește-te dacă ai nevoie de liniște sau nu. Bineînțeles, e indicat să nu auzi ceea ce vorbesc oamenii din alte camere, nici dialogurile de pe Netflix în background în timp ce înveți. Însă unii dintre noi preferă să învețe cu “white noise” sau cu muzică instrumentală. Dacă îți place să înveți ascultând ceva, o variantă este Brain.fm, un radio online creat de cercetători care studiază cum undele sonore pot influența pozitiv concentrarea și somnul.
2. Fă-ți un plan
Chiar dacă ai tot timpul din lume, cel mai bine este să ai un program structurat clar. Sigur ai auzit de procrastinare. Ea este nocivă pentru că provoacă mult stres. Un mod de a combate procrastinarea este să împarți materialul pe care îl ai de învățat în bucăți relativ mici. Planifică ce lecțîi vei învăța în fiecare zi și cât timp îți vei aloca pentru fiecare. Nu este bine să înveți mai mult de 2 ore consecutiv la o singură materie. Ia pauze în care să îți miști corpul și să te relaxezi, dar străduiește-te să respecți ce ți-ai propus, asta îți va da un sentiment plăcut. Poți include în planificare și activitățile relaxante sau distractive de după sesiunile de învățat. E o motivație în plus să fii cât mai eficient.
Un mod interesant de a te organiza atunci când înveți este tehnica pomodoro. Aceasta presupune să îți împarți timpul în sesiuni de învățat de câte 25 de minute, cu pauze între 1 și 5 minute între sesiuni. Mulți oameni care au încercat această tehnică spun că îi ajută, căci concentrarea lor este maximă în acele 25 de minute, știind că recompensele (adică orice ar face în pauză) se apropie. După 4 sesiuni de concentrare, urmează o pauză mai lungă.
3. Experimentează
Unii sunt mai sensibili la imagini, la materiale vizuale, alții au o memorie auditivă mai dezvoltată. Unii oameni chiar au nevoie să atingă sau să simtă anumite emoții pentru a învăța mai bine. Combinarea diferitelor canale de învățare face totul mai ușor. Acesta este motivul pentru care lecțiile video sunt eficiente. În timpul vizionarii unui clip video, sunt antrenate mai multe simțuri.
Imaginile apelează la vederea ta, explicațiile vorbite comunică prin auzul tău, în timp ce empatia profesorului tău (care se manifestă prin umor, de exemplu) va fixa cunoștințele și mai bine. De fapt, emoțiile sunt adesea direct legate de kinestezie, de simțul atingerii, deoarece au consecințe fizice și tangibile asupra corpului nostru.
Se spune că există șapte stiluri de învățare. Cred că merită să experimentezi până găsești o combinație care ți se potrivește.
- Mai multe informații despre stilurile de învățare găsești la: https://www.learningnetwork.ro/articol/7-stiluri-principale-de-învățare-descoperă-l-pe-al-tău/4360
4. Profită de internet
Adu creioanele colorate și caută un tutorial care te învață să faci “mindmaps”. Sunt foarte creative și utile.
Descoperă cursuri din domeniile care te interesează. Până și universitățile prestigioase oferă cursuri online gratuite pentru foarte multe materii.
YouTube-ul poate, de asemenea, să te ajute mult. Există multe canale interesante. Dacă înțelegi limba engleză, poți încerca Crash Course. Cu animații simpatice și prezentatori plini de umor, cei de la Crash Course predau pe YouTube lecții bine structurate, care acoperă multe materii.
5. Vorbește
Sună-ți colegii și, după ce afli ce mai fac, vorbiți un pic și despre ce ai învățat. Nu trebuie să îi rogi neapărat să te “asculte”. Poți să vorbești normal despre ce ai reținut și vei vedea că acest lucru te ajută să memorezi și mai bine lecția.
De asemenea, deși e util să te informezi pe internet, asigură-te că ai pe cine să întrebi când nu găsești răspunsurile. Nu te sfii să le scrii profesorilor tăi dacă ai nelămuriri.
6. Dormi bine
… chiar dacă nu mai trebuie să te trezești devreme.
Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Un adolescent de 9 -10 ore, în timp ce un copil trebuie să doarmă 10-12 ore. În fazele somnului lent și ale somnului REM, amintirile (inclusiv ceea ce ai învățat în acea zi) sunt transferate din hipocamp, unde informațiile sunt păstrate temporar, într-o zonă a memoriei permanente din jurul cortexului. Cu alte cuvinte, în timpul somnului creierul tău muncește pentru tine și fixează ceea ce tu ai învățat în timpul zilei.
Surse articol:
- https://fr.tuto.com/blog/2017/12/memoriser-mieux-apprendre.htm?fbclid=IwAR02TZ0kIMwmDYAWgpRO89GD5J_Is6q_py_YlkgpYF62Pzbz2gQ7NoEuDgI
- https://www.youtube.com/watch?v=kB6wJkWO2SY
- https://www.youtube.com/watch?v=qRE0WicGz4I
- https://francescocirillo.com/
Sursă foto: https://unsplash.com